lauantai 12. marraskuuta 2016

USA:n presidentinvaalit ja markkinat - Mikä olikaan menestyksekkään sijoittamisen lähtökohta?

3 viikon hiljaiselon jälkeen palaan taas kirjoittamisen pariin. Kirjoittamisintoni ja uusien ideoiden synty on valitettavasti kuin markkinoiden volatiliteetti: Se klusteroituu ja kasautuu voimakkaasti lyhyille aikaväleille ja muun osan ajasta odottelee kaikessa rauhassa seuraavaa myrskyä. Yleensä myös julkaisen kirjoitukseni välittömästi, koska haluan niistä välittömän palautteen. Tästä syystä välillä blogiini tulee pitempiä hiljaisia jaksoja ja toisinaan uusia kirjoituksia joka päivä. Pahoittelut siis kaikille blogini säntillisille lukijoille, jotka eivät pidä epäsäännöllisyydestä.

Tässä kirjoituksessa on jokatapauksessa tarkoitus puhua menestyksekkäästä sijoittamisesta, menneistä yhdysvaltojen presidentinvaaleista, niiden tuloksen ennustamisesta ja ennenkaikkea markkinoiden reaktion ennustamisesta presidentinvaalien tuloksen perusteella. En väitä, ettenkö itse olisi samalla tavalla iltapäivälehtien orja kuin kaikki muutkin sijoittajat. Enpä olisi koskaan uskonut, että Trump todella voittaa vaalit. En kuitenkaan käyttänyt aikaani sen pohtimiseen, miten vaalien tulos tulee vaikuttamaan osakemarkkinoihin. Tämä siitä syystä, että yhden asian ennustaminen perustuen toiseen ennustukseen on täysin järjetöntä. Sen lisäksi tällaisten asioiden pohtiminen vie aikaa sijoitustuottojen kannalta olennaisilta asioilta. 

Minua kiinnostaa löydänkö pörssistä yhtiöitä, jotka treidaavat bisneksen laatuun nähden "todellista arvoa" alemmalla tasolla. Tällaiseen kysymyksen saa vastauksen, kun katsoo ensin läpi yhtiön lukuja, vuosiraportteja, osakekurssia ja lopuksi harrastaa itsenäistä ajattelua ja pohdintaa. Osakekurssia lukuunottamatta en osaa mitenkään yhdistää näitä asioita spekulointiin siitä, kuka tulee olemaan seuraava Amerikan presidentti. Osakekurssinkin osalta asian näkee sitten vaalituloksen jälkeen ihan reaaliaikaisesti, joten sen kummempaa vaalituloksen ennustamista ei sijoittaja tarvitse.


Oliko Trumpin vaalivoitto musta joutsen?


Nassim Taleb kuvailee kirjassaan The Black Swan - The impact of the highly improbable (suomeksi Musta joutsen - Erittäin epätodennäköisen vaikutus) mustan joutsen kutakuinkin seuraavasti: Musta joutsen on tapahtuma, jolla on erittäin merkittäviä vaikutuksia, mutta jollaista kukaan ei osaa kuvitella eikä siten ennustaa tapahtuvan. Tämän kertainen joutsen ei kuitenkaan ollut väriltään musta, ei edes oranssi. Vaatii nimittäin aika kehnoa mielikuvitusta jos ei osannut kuvitella, että Trump voisi voittaa presidentinvaalit. Vaaleissa kun oli lopulta jäljellä kaksi ehdokasta, joista toinen oli Trump. Trumpin vaalivoitto ei siis mitenkään sovi mustan joutsenen määritelmään. Tässä tapauksessa musta joutsen oli ennemminkin markkinoiden positiivinen reaktio Trumpin valintaan. Tosin musta vain niille toimittajille ja muille "pörssiguruille", jotka ennen vaaleja eivät osanneet Trumpin voittaessa  kuvitella toisena vaihtoehtona pörssinousua, vaan maalailivat seinille kauhukuvia kymmenien prosenttien pörssilaskusta.

Kun luki talouslehtien ennusteita ja juttuja vaaleista, niin tuo musta joutsen termi nousi silti koko ajan esille. Suosittelen näiden juttujen kirjoittajille ja myös muillekin sijoittamisesta oikeasti kiinnostuneille lukemaan Nassim Talebin kirjan. Se antaa täysin uudenlaisen käsityksen riskistä. Musta joutsen on täysin mielikuvituksen ulkopuolelle jäävä asia, jota ei voi ennustaa. Siksi mustia joutsenia on turha pohtia. Sellaiseen voi kuitenkin varautua. Itse olen varautunut sellaisiin toistaiseksi suurella käteispainolla ja pienellä määrällä fyysistä kultaa. 


PS: Kieltämättä vähän harmittaa markkinoiden reaktio. Onnistuin kuitenkin ostamaan lisää Andrew Pelleriä 7 %:n kurssipudotuksesta vaalipäivänä. Kurssi luonnollisesti korjaantui 15 minuutissa, kuten ylilyöntien kuuluukin.

5 kommenttia:

  1. Aika samoilla linjoilla. Noloin juttu oli kuitenkin mielestäni Front Varainhoidon päästrategi Ari Aaltosen haukut kollegoilleen:

    ”He eivät pysty aistimaan poliittisia realiteetteja eivätkä ajattelun pohjavirtausten muutoksia. Alan jengi on ollut lapsellisen väärässä, ja minua tämä hämmästyttää suuresti.”

    Ensinnäkin säälittävää haukkua kollegoita sen jälkeen kun tulokset on jo selvillä. Olisi kertonut kantansa etukäteen. Jäkiviisaus on helppoa. Toisaalta hän itse oli tuossa huutavan väärässä, koska markkinat eivät reagoineet, joten ei kollegoiden edes olisi pitänyt tehdä mitään :)

    Täytyy kuitenkin muistaa, että kurssireaktiot voi olla vielä tulossa. Jos Trump jatkaa möläyttelyjä, tai alkaa toimenpanemaan vaalilupauksiaan, tuleva vuosi voi olla melkoista vuoristorataa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja tämähän ainakin minulle sopii =) Kun ostaa tasaisesti kuukaudesta toiseen niin välillä saa halvemmalla, välillä kalliimmalla.

      Poista
    2. Itselläkin ärsyttää tuollainen jälkiviisaus. Tosin tässä Arin tapauksessa kyse ei ollut edes viisaudesta vaikka jäljessä olikin, koska ennusti kuitenkin sen kurssireaktion silti aivan väärin.

      Samaa mieltä ja itsekin olen hämmästellyt markkinoiden reaktiota. Aika paljon epävarmuutta markkinoilla on monesta asiasta, joten luulisi että jengi haluaa lisätä käteispainoa. Toisaalta yrityslainamarkkinoilla jonkinasteinen korjausliike ainakin on tapahtunut, sillä high yield bondien korot on lähteneet nousuun. Ehkäpä tuo korjausliike seuraa vielä jäljessä osakemarkkinoillekin.

      Poista
  2. Trumpin kannattajia on löytynyt jonoksi asti, etenkin niitä jotka jälkikäteen viisastelevat markkinan ja median odotuksilla. Kritiikki on toisaalta ansaittua ja siitä on hyvä ottaa opiksi kun lukee markkinaviisaisen näkemyksiä. Itsehän tietysti myin osakkeeni vaaleja edeltävänä perjantaina, katsoin epäuskoisena maanantain ja tiistain kurssinousua ja ostin heti aamulla keskiviikkona salkkuni lähes täyteen niiden dipatessa sen nelisen prosenttia. Ostopäätöksen laukaisia Trumpin puhe. Tästä jäi käteen muutama prosentti voittoa, hyvä mieli rohkeasta valinnasta ja jonkinlainen tietäjän leima sillä kerroin uskomuksistani ja toimenpiteistäni työpaikalla. Sain osakseni toki lievää paheksuntaa ottaessani Trump-näkemystä. Keskiviikon jälkeen paheksunta muuttui sanattomaksi hyväksynnäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika onnistuneet ajoitukset oli sulla. Itse huomasin jonkinlaista epävarmuutta small-cap yhtiöiden kohdalla (esim. Andrew peller), kun kurssi oli markkinoiden avautuessa -7%. Ehkäpä ne salkunhoitajat aloittaa keventelyn juuri noista pienimmistä omistuksista ja siksi näin. Tai sitten yksittäinen omistaja panikoi, kanadalainen firma kun on kyseessä :D

      Poista