torstai 6. lokakuuta 2016

S-Pankin sijoitusobligaatiot suuri huijaus!

Törmäsin Twitterissä varsin mielenkiintoiseen mainokseen. Kyseessä oli seuraavanlainen S-Pankin mainos: " Sijoitusobligaatio tarjoaa säästäjälle turvallisen pääsyn maailman osakemarkkinoille". Mainoslauseen perusteella kyseinen sijoitustuote kuulostaa varsin lupaavalta, joten tutkitaanpa tarkemmin, mistä on kyse.                         

Mitä on kyse?


No kysehän on tietysti S-Pankin suuresta kusetuksesta! Sijoitusobligaation eli strukturoidun joukkovelkakirjalainan rakenne on kieltämättä itsellenikin monimutkainen, joten ei käydä sitä sen syvemmin tässä läpi. Haluan kuitenkin nostaa muutaman tärkeän asian esille. 

S-Pankin sijoitusobligaatiot ovat "pääomaturvattuja" ja määräaikaisia sijoitustuotteita, jotka sijoittavat globaalisti pörssiyhtiöiden osakkeisiin. Esimerkiksi "S-Sijoitusobligaatio osakekori kisasponsorit 3/2016" sijoittaa Rion Olympialaisten sponsoreihin. Käytännössä sijoitusstrategia voisi yhtä hyvin perustua vaikkapa yritysten nimien alkukirjaimiin, mutta ei mennä tähän sen enempää.

Tarkkasilmäinen ihmettelee jo varmasti, miksi laitoin sanan "pääomaturvattu" lainausmerkkeihin. Teen sen kolmesta eri syystä:

  • Pääomaturva koskee vain sijoitusobligaation nimellisarvoa, joka on 8 % obligaation merkintähintaa alapuolella. Tämä tarkoittaa sitä, että kyseinen sijoitustuote merkitään "ylikurssiin". Ostat siis obligaation, jonka arvo on 100 euroa, mutta maksat siitä 108 euroa. Teet välittömästi merkinnän jälkeen 8 % tappiota.
  •  "Pääomaturva" koskee vain määräajan päättyessä lunastettuja sijoituksia, joka on yleensä 3-5 vuotta (lähinnä näyttäisi olevan kaikissa tuotteissa 5 vuotta). Jos siis joudut lunastamaan tappiollisen obligaation (arvo alle 100 euroa) 2 vuotta sijoituksen tekemisen jälkeen, teet tappiota 8 euroa (ylikurssiin merkitseminen) + x määrä tappiota obligaation arvon laskusta johtuen. 
  • "Pääomaturvasta" huolimatta voit silti menettää sijoittamasi pääoman kokonaan! Näin lukee selvällä suomenkielellä obligaation esitteessä (kohta liikkeellelaskijariski). Obligaation liikkeellelaskijana näet toimii SEB (Skandinaviska Endilska Banken), joka voi hyvässä lykyssä mennä konkurssiin. Tällöin sijoitusobligaation omistajana olet pankin konkurssitilanteessa yksi velkojista, ja todennäköisesti menetät suurimman osan rahoistasi. Huomatkaa siis, että sijoitusobligaatio ei kuulu talletussuojan piiriin kuten normaali pankkitalletus kuuluisi. 


Sijoitusobligaatio = tyhmiltä rahat pois - obligaatio


Sijoittajan kannalta S-Pankin sijoitusobligaatiot menevät kategoriaan "tyhmiltä rahat pois". Sen sijaan S-pankille itselleen rahasto on oikea kultakaivos. Vaikka obligaation sijoitusstrategia olisi kuinka hyvä, niin silti sijoittajan saama tuotto on hyvin suurella todennäköisyydellä loppujen lopuksi negatiivinen tai merkityksettömän pieni:

  • Koska obligaatio merkitään 8 %:n ylikurssiin, tekee pankki samantien 8 % tuottoa (sinä 8 % tappiota). 
  • Maksat obligaatiosta vuosittain 0,8 % strukturointipalkkiota. 
  • Osinkoja ei lasketa obligaation arvon kehitykseen. 

Jos kyseisen obligaation osakekorin osakkeet tuottaisivat osinkoineen oikeassa elämässä esimerkiksi 8 % vuodessa (4 % kurssinousu + 4 % osinko), niin obligaatiossa niiden tuotto olisi osinkojen puuttumisen ja strukturointikustannuksen johdosta ainoastaan 3,2 % vuodessa. Huomatkaa siis yli kaksinkertainen ero tuotossa! Ero on vielä huomattavampi jos  mukaan lasketaan 8 %:n ylikurssiin merkitseminen. Sen lisäksi, että oikeassa elämässä yritykset maksavat osinkoja, voi sijoittaja parantaa tuottoa entisestään uudelleen sijoittamalla ne vuosittain.

Lopuksi


Loppujen lopuksi sijoitusobligaatioon sijoittava saa pienellä todennäköisyydellä jonkinlaisen tuoton kulujen ja ylikurssin jälkeen (esim. 10 % viideltä vuodelta), mikä olisi suorastaan surkeasti. Hyvin suurella todennäköisyydellä näin ei käy, vaan sijoittaja tekee 0-8 % tappiota. Pahimassa tapauksessa menettää koko sijoittamansa pääoman.

Samanlaisen...tai oikeastaan huomattavasti paremman systeemin saa rakennettua itse laittamalla 92% rahoista talletussuojatulle pankkitilille ja sijoittamalla 8 % rahoista kustannustehokkaaseen indeksirahastoon (esimerkiksi Norndetin täysin kuluton superrahasto). Tällainen menettely olisi oikeasti pääomaturvattu, sikäli kun pankkitili kuuluu talletussuojan piiriin. Sen lisäksi tuottomahdollisuudet ovat paremmat, koska et maksa sijoittamisesta mitään kuluja etkä merkitse mitään ylikurssiin. Jos siis haluat oikeasti vaurastua turvallisesti, suosittelen unohtamaan sijoitusobligaatiot ja tutustumaan Indeksisijoittamiseen. Tällöin sinä, ja vain sinä vaurastut. 



Blogi ei sisällä osto - tai myyntisuosituksia. Blogin lukijan tulee tutustua blogin vastuuvapauslausekkeeseen. Blogin linkit saattavat olla affiliate-linkkejä (kumppanuusmarkkinointiyhteistyö).

2 kommenttia:

  1. Katselin hiljattain, mitä kuraa minulle oltiin myyty viisi vuotta sitten ja minulla on samanlainen - tosin ratkaisevasti parempi mutta silti surkea indeksilaina. Kirjoitin siitä itse juuri eilen blogiini.

    Näin mainitsemasi twiitin myös tänään tai eilen ja totesin että ei herranjestas mitä kusetusta. Joku oli kysynyt kulurakenteesta ja s-pankki oli vastannut puhelinnumerolla ja soittopyynnöllä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisipa huvikseen joskus heittäytyä tilanteeseen jossa minulle myydään vastaavanlaisia kusetuksia. Siitä syntyisi varmasti mielenkiintoinen blogikirjoitus. Omituista, että vielä tänäkin päivänä on sallittua ylipäätään myydä ihmisille tällaisia.

      Poista