keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Omista ja vaurastu - Mihin tällä pyrin?

Blogi on nyt tasan vuoden vanha. Päätinkin päivittää aiemmin asetettuja tavoitteita. Näkemykseni nimenomaan tavoitteista on jonkin verran muttunut aiemmasta, joten päätin tehdä ne täysin uusiksi. Päivitin myös blogini määritelmän: "Sijoitusblogi ,joka keskittyy unettomien öiden ja taloussuhdanteiden sijaan laadukkaiden yhtiöiden pitkäjänteiseen omistamiseen". Sijoitusstrategiaan on tulossa myös pieniä viilauksia, vaikka itse tausta-ajatus eli omistaa hyviä yrityksiä pitkäjänteisesti ei ole minnekään kadonnut. Niistä kuitenkin lisää myöhemmin. 


Omista ja vaurastu


Ihmisillä on lukuisia omituisia käsityksiä osakesijoittamisesta ja pörssistä ylipäätään. Joidenkin mielestä pörssi on mystinen vedonlyöntitoimisto, jossa ilkeät kapitalistit rikastuvat köyhien kustannuksella. Toisten mielestä pörssin tarkoitus on jakaa ihmisille rahaa, palkkioksi heidän tekemistään osakesijoituksista. Osakesijoittaminen taas, on joillekin peliä jossa aina joku voittaa ja toinen häviää. 


Harva kuitenkaan tajuaa, että pörssi on itseasiassa kauppapaikka. Siellä voi ostaa tai myydä yritysten osakkeita eli osuuksia yrityksestä. Koska ostajat ja myyjät ovat ihmisiä, on pörssissä joskus houkuttelevia ja joskus vähemmän houkuttelevia tarjouksia. Minun päämääräni pörssissä on ostaa laadukkaita yrityksiä, silloin kun niitä on tarjouksessa. Aivan kuten päivittäin ostoskeskuksessa, haluan ostaa parasta laatua, parhaaseen mahdolliseen hintaan. En halua ilmaista muoviämpäriä, jonka jonottamiseen saa käyttää koko päivän tai 50 % alennuksessa olevaa, huomenna pilalle menevää, makkarapakettia. Etsin omaisuutta, jonka omistaminen tuntuu hyvältä vielä 50 vuoden päästä.

Blogin tavoite



Tämän blogin tavoite on tuottaa sisältöä pitkäjänteiseen omistamiseen perustuvasta sijoittamisesta eli bisnessijoittamisesta. Blogissa on tarkoitus pohtia erilaisia yhtiöitä yleisellä tasolla, sekä taustoittaa sijoituspäätöksiini vaikuttaneita asioita. Matkan varrella kerron myös omista kokemuksistani ja havainnoistani sijoittamisesta ja sen lieveilmiöistä. Toivottavasti blogista on hyötyä mahdollisimman monelle sijoittajalle.

Tavoite vuodelle 2016


  • Tehdä 0 kappaletta myyntiä
  • Pitää välityskulut ostoissa alle 1 %:ssa. Näillä näkymin tämä tarkoittaisi maksimissaan 9 osakeostoa, joista nyt 2 on toteutunut.
  • Löytää ainakin yksi laadukas ja omistamisen arvoinen yhtiö lisää. 


    Pitkäaikainen tavoite


    Pitkäaikainen tavoitteeni on saavuttaa yli 16% nimellinen  keskimääräinen vuosituotto omistuksilleni. Monissa sijoitusblogeissa puhutaan taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisesta. Minun on kuitenkin erittäin hankala määrittää mitään tiettyä rajaa, jonka jälkeen olisin "taloudellisesti riippumaton". Näin ollen, tavoitteeni on vain ja ainoastaan saavuttaa yli 16% vuosituotto omistuksilleni, ilman mitään rahasummaa, jonka saavutettuani katsoisin tavoitteeni toteutuneeksi.

    Toinen tavoitteeni on tietysti tehdä hyviä sijoituspäätöksiä. Sellaisia päätöksiä, joita ei tarvitse viidenkymmenen vuodenkaan päästä katua. Pitkällä aikavälillä omistaja saa nauttia yrityksen menestyksestä. Pörssin keskiarvo on tuottanut keskimäärin 8% vuodessa viimeisen 100 vuoden aikana ja uskon, että laadukkaan ja menestyvän yhtiön pitkäjänteinen omistaja ansaitsee enemmän kuin keskivertoyhtiön omistaja.   
    Yksi motivaatio varallisuuden kerryttämiseksi on varmastikin sen tuoma vapaus. Ei tarvitse pelätä maksetaanko tulevaisuudessa eläkkeitä, riittääkö rahat äkillisiin sairaskuluihin ja niin edelleen. Toinen suuri motivaatio on tämän "harrastuksen" mielekkyys. Olen viimeisten vuosien aikana huomannut aidosti pitäväni yritysten tutkimisesta ja omistamisesta. Omien päätösten tekeminen ja niissä mahdollisesti onnistuminen tuo suurta tyydytystä, kun taas epäonnistuminen opettaa enemmän kuin mikään muu. Tämä on yksi syy sille, miksi aikoinani vaihdoin indeksisijoittamisen suoraan osakesijoittamiseen.



    Kertokaa rohkeasti mitä olette mieltä. Ehkä merkittävin muutos tavoitteissa on luopuminen kokonaan taloudellinen riippumattomuus käsitteestä. Tietyn rahallisen tulostavoitteen saavuttaminen ei ole minulle mikään tavoite. Tavoite on ennemminkin nauttia onnistumisista. Kyllä se vapaus ja vaurastuminen sieltä sivussa tulee...

    5 kommenttia:

    1. 16 % on kyllä aika kova tavoite. Tuolla lähestytään jo Buffetin lukuja, eli jos noihin lukuihin pystyt, niin sinun pitäisi melkeinpä jäädä eläkkeelle miljardöörinä (niin halutessasi).

      Liian kovassa tuottotavoitteessa on nähdäkseni tiettyjä riskejä. Jos tavoite on 16 %, niin varma 10 %:n tuotto saattaa jäädä ottamatta, koska se jää liian kauas tavoitteesta. Oikeastihan 10 % varma tuotto on niin arvokas, että sitä ei ole kenelläkään varaa ohittaa. 16 %:n tavoite saa helposti laittamaan rahansa kaikista riskisimpiin kohteisiin ja silloin on myös kaikista suurin riski, että tulee pysyvästi menettämään pääomaa.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Kiitos hyvästä kommentista!
        Olet oikeassa. On kova tavoite, enkä harmittelee yhtään vaikken siihen koskaan yltäisi. Mielestäni on parempi laittaa kova tavoite, ja jäädä siihen nähden keskinkertaiseen tulokseen, kuin laittaa "normaali" tavoite ja jäädä niukasti siitä.

        Olet myös oikesssa siinä, että kova tuotto-odotus ajaa usein pistämään rahansa korkeariskisiin sijoituksiin. Itse en kuitenkaan näe, että korkeampi tuotto tarkoittaisi aina automaattisesti korkeampaa riskiä. Ainakaan niin, että riski-tuotto-suhde kasvaisi lineaarisesti. Mielestäni esimerkiksi indeksi tarjoaa tiettyinä aikoina parempaa tuottoa, pienemmällä riskillä, kuten viimeisen 8 vuoden aikana on nähty. Yksittäiset osakkeet saattavat olla riskiin nähden huomattavasti alihinnoiteltuja johtuen erilaisista markkina-anomalioista. Toki tehokkaiden markkinoiden teorian mukaan, mihin kyllä tiettyyn pisteeseen asti uskon, yli 10% tuotto-odotus on järjetön. Itse kuitenkin uskon, ettei markkinat aina ole tehokkaat.

        Poista
    2. Miksi ihmeessä tätä blogia ei kirjoiteta omalla nimellä? antaisi uskottavuutta ja näkökulmaa ajattelijaan. V

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Uskottavuus hieman kärsii, se on totta. Säilytän kuitenkin mielummin anonymiteettini ainakin toistaiseksi, sillä en mieluusti kommentoisi ja toisi esille omaa sijoitusvarallisuuttani julkisesti. Ehkä tulevaisuudessa kuitenkin voisin alkaa kirjoittaa omallakin nimellä, kyllähän se paremmin toimisi.

        Poista
    3. Muutaman kysymys noin yleisesti...

      Paljonko muuten "tarvitaan" rahaa sijoituksen aloittamiseen noin keskimäärin? Minkä suuruisella varallisuudella ihmiset jo toimii niin kuin? Itsellä olisi varallisuutta sellaiset "toistasataa tonnia", tuostakin osa jo riittänee? Kaikkia en tietenkään hassaisi mihinkään osakepeliin. Mutta miten alkaa kun ei näistä juuri tiedä? Vaikuttaa ihan arpapeliltä. Onko ainut tie vaan itse ottaa selvää ja opiskella sijoittamisesta ennen kuin tekee yhtään mitään? Mihinkään pankin ns. "sijoitusasiantuntijoihin" en luota, että alkaisin hänen neuvoillaan jotain ostelemaan.

      Tällä hetkellä varallisuutta on ihan kasvu- ja säästötileillä ja pientä tuottoa tulee. Tai siis ainakin niin että plussalla ollaan. Mutta makaava raha ei kai pitemmän päälle ole turvallista? Ajatellen poikkeustila, sota tai talous/pankkikriisi tms. Olisiko kultaa viisasta ostaa turvatakseen omaisuuttaan edellämainitun varalle? Eli kullassa suurinpiirtein pysyisi siihen sijoitettu arvo, vaikkei hinta nousisikaan? Ongelmaksi muodostuu myös se, että missähän tämmöistä kultaa sitten pitelee? Ihan ei viitsisi vaatekaappiin laittaa harkkoja riviin. Ja jos se on pankissa tai jossain niin se ei ole fyysisesti sinulla joten sen "turva" tavallaan häviää. Eikö vain? Hiukan aikaa omaisuuttanni oli kiinni myös metsässä ja kiinteistöissä. Mutta näistä ei ollut kuin kuluja nykyiseen varallisuuden muotoon verrattuna. Nyt on edes hidasta tuottoa. Mulla ei ole aikeita jättää perääni välttämättä mitään, joten mitään takamaita ei ole tarkoitus siksikään pitää. Mikä voisi olla järkevin keino vaalia varojani ja samalla ehkä kartuttaa sitä hieman? Toisaalta ainakin osa varoista pitäisi olla helposti käytettävissä mahdollisiin hankintoihin. Paras olisi jos hankinnat voisi rahoittaa tuotoilla tietysti ja antaa pääoman kasvaa vielä rauhassa.

      VastaaPoista